1928-1946 : sztuka i wojna

Elias Pozornski urodził się w Warszawie w 1928 roku, w rodzinie artystów. Jego ojciec, Jakub Pozornski (1884-1943), polski Żyd, był przede wszystkim redaktor i człowiek teatru. Na początku 20 wieku, brał udział w szybkim rozwoju polskiego przemysłu na początku filmu, głównie jako scenarzysta. Kiedy spotkał Polina Borodine w Warszawie, młody rosyjski bourgeois była aktorką w trasie. Była aktywna w ramach artystycznej awangardy nadal kwitnie w przededniu rewolucji rosyjskiej. Po kilku latach prowadzi się coraz trudniejsze życie czeskiej, w końcu osiadł. Dzieciństwo Elias był prosty i szczęśliwy. Lubił dobre wykształcenie i w rodzinnym skromnym domu na przedmieściach, artystyczne rozmowy były nieuchronnie polityczny. Jakub był komunistą i pomimo jego anarchiczny tendencji, które regularnie przyniósł go do konfliktu z lokalną imprezie, pozostał zagorzałym działaczem.

Gdy wojska III Rzeszy zaatakowały Polskę, Jakub chwycili za broń.Reszta rodziny ukrywał się i dorastania Eliasza będzie spędził pod ziemią, przenosząc się z miejsca na miejsce, a naznaczone strachem i ojca brak, że w coraz większym stopniu miała na aspektach mitu, tym bardziej, że po jego aresztowaniu i wykonanie w 1943 . Jego ciała nigdy nie odnaleziono.

1947-1960 : szkolenia i rozczarowań

To właśnie w tym czasie, że Elias zaczął mieć problemy z jego wzroku. On cierpi na zwyrodnieniowe choroby oczu, zapalenie siatkówki barwnika, przez całe swoje życie. Jednak to nie przeszkadza, młody człowiek plany podążają w ślady ojca i zostać artystą. W 1947 roku, w wieku 19 lat, wstąpił do Kraków Akademia Sztuk Pięknych, studiuje malarstwo i scenografią. Rozczarowany instrukcji, w końcu rzucić szkołę bez dyplomu i wykorzystał pewne oszczędności przez jego matkę, aby przejść podróży.

Dwa pobyty we Francji w latach 1949 i 1951 prawie nie pozwoliła mu stać się bardzo znane Szkoły Paryskiej. Zapukał do niewłaściwych drzwi i jego niestabilny temperament skazane mu wieczystego wahania. Dopiero w roku 1955, że spotkanie zmieniło wszystko. Tadeusz Kantor założył Cricot2 teatr, która początkowo mieściła się w synagodze Jakubowicz Isaaca, również zajęte przez Związek Artystów Plastyków, gdzie Elias miał swoją pracownię. Nie, że znajdzie coś w rodzaju drugiej rodziny, choć nie należą do tej eklektycznej Troop w kręgu.

Jego działalność polityczną pchnął go wykonać na początku. W 1956 roku kraj został poruszony dużych pracy strajków. Podczas jednego protestu, Elias stworzył wydajności cenzury potępiającego że łączy rzeźby, muzyki i działań: public kremacja głośników nadających politycznych przemówień i komunikatów przez polskich i rosyjskich osobistości (Speaker 1,2,3,4,5,6 and 7).

Był więziony w następstwie tego "happeningu". Przez sześć miesięcy? Lat? Elias sam nigdy nie złamał ciszę wokół jego aresztowania, chociaż on ujawnił, że jego kariera naprawdę zaczęła się w samotności celi. Ale miał też świadomość, że awangarda nie można było znaleźć w Polsce. W 1960 roku wyjechał do Stanów Zjednoczonych.

1961-1974 : współczesna sztuka i kultura popularna

Jego amerykańska przygoda okazała częściowe uszkodzenie. W 1961 roku wyjechał do Stanów Zjednoczonych do Londynu, gdzie wynajął pracownię. Ożenił się i walczył, aby nazwę dla siebie, ale udało mu się pracować, a udział swój własny sposób w sztuce performance pośród wschodzących. Był szczególnie zainteresowany w konfrontacji artystycznych oraz materiałów audio. On majstrował wokół.

W 1965 roku poznał John Dunbar gdy ten założył Indica Gallery, rolę w próbę połączenia pop kulturę ze sztuką współczesną.Galeria zwłaszcza prezentowane Fluxus prace. Dunbar wprowadzone Elias do Beatlesów przez artystki Yoko Ono, którego już spotkali się w New-York. Doprowadziło to do Pozornski uczestniczących, na początku 1967 roku w legendarnym nagrania w Abbey Road Studios końcowego utworu z albumu Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band: A Day in the Life. W tym samym roku w Indica, brał udział w zbiorowej wystawie w którym jego instalacja Revolution, rzeźba taśm magnetycznych do głośników w ruchu, może być postrzegane zwiastować kolaż dźwięku Revolution 9 na podwójnym Beatlesów LP The White Album (1968). Zawoalowane odniesienia, tribute, pożyczki lub mieszanka wpływów? Rola Pozornsky nigdy nie zostanie wyjaśnione, na pewno nie przez niego.

To było w tym czasie poznał Harald Szeemann. Ten genialny kurator wystawy, wynalazca "kurator niezależny", podziwiał Pozornski tych anarchizmem i brak kompromisów. Razem marzyli o stałej redefinicji formatu wystawowego, aby ostatecznie położyć kres "Arcydzieło".

Pomimo ich przyjaźni, Pozornski, który w tym czasie pracował nad swoim Bodies vs Objects, odmówił udziału w przełomowej wystawy sztuki performance When Attitudes Become Form, ze względu na jego jest sponsorowana przez Philip Morris Europe. Niemniej Szeemann nadal wspierać prace Pozornski, aż ich upadku w 1972 roku. To rok, Szeemann, z jego Documenta 5, próbował przekształcić kuratora do artysty pełnoprawnym. W liście otwartym, Pozornski gwałtownie protestowali, że firma nie jest sztuka, ani pośrednicy artyści. W liście otwartym, Pozornski gwałtownie protestowali, że firma nie jest sztuka, ani pośrednicy artyści. W jego umyśle, organizatorzy, producenci i menedżerowie muszą pozostać w miejscu, które jest ogromne, ale dobrze zdefiniowane, czy sztuka Ryzyka business rozpad w kierowanym kultury masowej.

1974 - 2013 : cisza i ślepota

Przyjmując to stanowisko, Pozornsky było natychmiastowe do międzynarodowej kariery. Rok później pojechaliśmy ostatni gwóźdź do trumny, publikując The Total Artist.

Jego prace stały się samotny, a jego problemy ze wzrokiem pogorszyła. Niezdolny do pracy bez wsparcia, powrócił do Polski z żoną i dziećmi w 1974 roku, skutecznie znikają ze sceny artystycznej.

Elias Pozornski zmarł 22 września 2013 w Zakopanem, Polska.